Cappella Pratensis & Van Kemenade c.s.

Fantasy Colours: A cocktail of renaissance polyphony – jazzmusic – flamenco music – african percussion. Worlds come together.

Cappella Pratensis: Stratton Bull – Lior Leibovici – Pieter Stas – Olivier Berten (vocals; Three Horns and a Bass: Louk Boudesteijn (trb) – Angelo Verploegen (trp & flügel) – Wiro Mahieu (b) – Paul van Kemenade (as & comp); special guests: C.M.Gueye (perc.) – El Periquin (flamencoguitar)

 

Listen to musictrack nr. 4 (Fantasy Colours) on the cd´ Close Enough´ and musictrack nr. 9 (Une Couleur Differente) on the cd ´Kaisei Nari´.

 

Watch short video of work in progress:

 

Op de jongste cd ‘Close Enough’ van de Tilburgse altsaxofonist en componist Paul van Kemenade speelt hij samen in diverse kleinere en nieuwe bezettingen. Hierop is ook een (eigen) compositie te beluisteren voor een wel hele bijzondere bezetting bestaande uit vier totaal verschillende muziekdisciplines: drie zangers van het fantastische renaissance vokaal ensemble Cappella Pratensis, vier jazzmusici, een Afrikaanse percussionist en een flamenco-gitarist. Van Kemenade heeft nooit samenwerkingen met compleet diverse en afwijkende muziekdisciplines geschuwd, volgens eigen zeggen wordt je er als musicus alleen maar beter van.

Reviews

Het Parool ****

Eerst is er even de gedachte dat de verkeerde cd in speler ligt. Het vocale ensemble Cappella Pratentis zet Psalm 147:1 in en zingt Lauda Jerusalem. Dan klinkt de trommel van de Senegalese percussionist Serigne Gueye en dan, ja toch, Paul van Kemenade op altsaxofoon. De stijl van de eerste compositie op Close enough wordt nog hybridischer als flamenco-gitarist El Periquin zijn snaren aanslaat, Wiro Mahieu een lekker jazzloopje op zijn contrabas speelt en Angelo Verploegen en Louk Boudesteijn hun bugel en trombone aan de mond zetten. Op magische wijze vertegenwoordigen de muzikanten een nieuw continent. De compositie is getiteld Fantasy colours.

 

Jazzenzo.nl

De nieuwste cd van Paul van Kemenade bevat negen stukken die de altsaxofonist in verschillende bezettingen opnam. Speelde de Tilburger al eens met onder meer een harmonie-orkest en in Afrikaanse-, Spaanse-, pop- en computerbezettingen, nu zocht hij samenwerking met Cappella Pratensis, een vocaal ensemble dat Renaissancemuziek levend houdt. Drie zangers uit de Cappella weven in het openingsstuk ‘Fantasy Colours’ op de tekst ‘Lauda Jerusalem’ uit de bijbelse psalm 147 hun etherische klanken door de lappendeken die het geheel omspant.Het is daarbij verbazingwekkend te constateren hoe de muziek waarin een tijdsverschil optreedt van vijf eeuwen, zich zo logisch als wat, mengt. Datzelfde geldt ook voor de inbreng van een flamencogitaar. Met klassieke muziek is vaker geëxperimenteerd in stijlen waarin zij normaliter niet thuishoort. Het resultaat was meestal zo dat door de stroperigheid beide richtingen in elkaar verdronken. Daarvan is hier geen sprake: Cappella Pratensis tilt de totaalklank naar een nieuwe horizon.

 

Draaiomjeoren.nl

In het eerste nummer is zijn formatie Three Horns And A Bass aangevuld met onder anderen het vocaal ensemble Capella Pratensis en de flamencogitarist El Periquin. De titel van het stuk is ‘Fantasy Colours’; zeer toepasselijk, want het is een combinatie van jazz, Afrikaans ritme en renaissancezang. Het resultaat is verrassend. De combinatie van de zeer verschillende genres klinkt verfrissend en harmonieert bewonderenswaardig. Dit album is een zeer gevarieerde staalkaart van Van Kemenade’s muzikale intenties, die onbegrensd lijken te zijn. We horen een verscheidenheid aaqn groepen, waarin de altsax van Van Kemenade een sprankelende en prominente rol speelt. Paul van Kemenade is – getuige deze cd – Nederlands meest originele moderne jazzaltist. De cd is een sterke aanrader.

 

Featured Articles
De orkaan with Sean Bergin-Han Bennink-Paul
Han en Paul
Three horns and a bass
Han - Paul - Ernst Glerum
(f.l.t.r.) Paul Van Kemenade-Han Bennink-Aki Takase
Quintet & the Souith African Connection (2)
Paul van Kemenade  foto
Paul's Dutch Quintet with guest Zim Ngqawana
Podium trio + Tacuma & Rochester
Han Bennink & Paul van Kemenade
altoist Paul Van Kemenade at the North Sea Jazz 2011.jpg
Paul receiving Boy Edgar Award Bim Huis in 2000
Paul van Kemenade en jonge collega eind 70-er - begin 80-er jaren
reunion Podium Trio receiving Boy Edgar Award for Van Kemenade in 2000 iat the Bim Huis205
Anderson-Bennink-Glerum-Van Kemenade International Quartet (2400x1600 pixels - 300 dpi)
Paul & Ray
© hansspeekenbrink.nlAll rights reserved
Van Kemenade - Busch
Borderhopping
Aki & Paul
Paul van Kemenade & Ray Anderson
Saint Louis Senegal on tour 2001
quintet + freres 4
louk-feya-paul-wiro (6)