# cd Mexi Cosy (2006)

 

 

 

 

 

Van Kemenade Quintet & Faku-Mnisi-Khoza-Mndebele-Linx. (SA/FR/NL)

june 2006

 

reviews:

Cape Times (SA): This Dutch-SA collaboration glues together European and American jazz improvisations with warm-blooded South African music.

 

Volkskrant (NL): * * * * Altsaxofonist Paul van Kemenade zou niet misstaan hebben in een van de vulkanische groepen van Charles Mingus, vanwege zijn passie, de hoogst persoonlijke ‘kreet’ in zijn spel, de meedogenloze swing en het bluesgevoel. Ook als componist is hij verwant aan de bassist, met zijn suite-achtige stukken vol tempowisselingen en sterke melodieën. De cd van de Tilburger begint dan ook met een hommage aan Mingus. De andere bepalende factor op Mexi Cosy is de Zuid-Afrikaanse jazz, vertegenwoordigd door een aantal prominente musici uit dat land. De twee invloeden vloeien natuurlijk in elkaar over, want naast hartstocht bevat de muziek uit de townships, net als die van Mingus, veel asymmetrisch huppelende maatsoorten en een flinke scheut gospel. Dat is vooral te horen in de krachtige uithalen van Sonti Mndebele, die op twee nummers zingt. De andere gastvocalist, David Linx, zorgt voor een wat experimenteler intermezzo. Van Kemenade speelt zondag op het North Sea Jazz Festival.

 

Zam (Zuidelijk Afrika) magazine: Een aangename mix van Europese jazz en ogenblikkelijk herkenbare Zuid-Afrikaanse composities.

 

NRC Handelsblad (NL): * * * * Gevarieerd en prikkels van buiten blijven inspirerend.

 

Slagwerkkrant (NL): Bijzonder fraai geluid; harmonisch fraaie en slim gearrangeerde mix van jazz , bossa, funk,pop en Afrikaanse muziek.

 

Jazzenzo.nl / Brabants Dagblad: Van Kemenade met zijn muzikale Afrikaanse broeders Feya Faku, Sydney Mnisi, Sonti Mndebele en Bheki Khoza met wie het kwintet sinds 1994 samenwerkt, is de brug tussen westerse geïmproviseerde muziek en (Zuid)Afrikaanse lyriek en ritmiek wederom geslagen. Hoewel ook deze cd schijf voortdurend verrast. De ritmische wisselingen, de lyrische mijmeringen en voluptueuze groepsuit-barstingen, het gedegen samenspel van de Afrikanen en de prachtig improviserende stem van Sonti Mndebele markeren een nieuw hoofdstuk in de historie van het Paul van Kemenade Quintet. Over vier maanden 25 jaar aan het front!

 

Draaiomjeoren.nl : Een knappe prestatie van de Tilburgse bandleider, altsaxofonist, organisator en Boy Edgar Prijswinnaar.

 

Jazzflits.nl : Exotische productie, meeslepende Afrikaanse invloeden, Van Kemenade’s authentieke altsaxsound bepaalt onophoudelijk het groepsgeluid.

 

Featured Articles
altoist Paul Van Kemenade at the North Sea Jazz 2011.jpg
Van Kemenade - Busch
louk-feya-paul-wiro (6)
Saint Louis Senegal on tour 2001
Quintet & the Souith African Connection (2)
(f.l.t.r.) Paul Van Kemenade-Han Bennink-Aki Takase
De orkaan with Sean Bergin-Han Bennink-Paul
Paul van Kemenade & Ray Anderson
Paul receiving Boy Edgar Award Bim Huis in 2000
Han Bennink & Paul van Kemenade
Paul's Dutch Quintet with guest Zim Ngqawana
Aki & Paul
Three horns and a bass
Han - Paul - Ernst Glerum
Paul van Kemenade  foto
Paul van Kemenade en jonge collega eind 70-er - begin 80-er jaren
Han en Paul
© hansspeekenbrink.nlAll rights reserved
reunion Podium Trio receiving Boy Edgar Award for Van Kemenade in 2000 iat the Bim Huis205
Anderson-Bennink-Glerum-Van Kemenade International Quartet (2400x1600 pixels - 300 dpi)
quintet + freres 4
Paul & Ray
Podium trio + Tacuma & Rochester
Borderhopping