Maurice Leenaars

Maurice Leenaars – flamencogitaar, Eindhoven 1966

 

Op zijn 7e wilde hij al flamenco gaan spelen, maar er was niemand die hem deze kunst kon bijbrengen. Zijn vader leerde hem wat spaanse melodieën en akkoorden. Op zijn 8e stuurde die hem op les bij een multi-instrumentalist. Die kon van alles een beetje, dus hij stuurde Maurice – 9 jaar oud – door naar de muziekschool. Nog steeds geen flamenco, wel een voorportaal naar het  conservatorium. Op de muziekschool ondervond hij weinig begrip. Klassiek was breder, dacht men, bovendien zou Maurice er jonger aan hebben moeten beginnen. Hij gaf zijn ambities op, en stortte zich met hart en ziel en succes op het klassieke repertoire. Hij studeerde in 1989 af als een van de beste conservatoriumstudenten.

 

Een trip naar Spanje tegen het eind van zijn conservatoriumstudie deed zijn behoefte aan flamenco in alle hevigheid terugkomen. Met de gedachte dat het voor een flamenco-carrière voor hem te laat was, ging Maurice in de klassieke muziek experimenteren met wat flamencotechnieken en interpretaties. Dit met name in Zuid-Amerikaanse en hedendaagse klassieke muziek.

Tijdens het eindexamenjaar klassieke gitaar ging Maurice als autodidact de flamenco bestuderen. Hij begon ook direct in die stijl te componeren. Na zijn eindexamen had hij een zekere basis bereikt, en ging hij een jaar in Sevilla wonen (’89-’90). Hij speelde met iedereen die maar een beetje kon zingen, met zigeuners en “burgers”. Die periode was en is essentiëel voor zijn verdere ontwikkeling. Componeren en improviseren zijn voor Maurice onontbeerlijk.

 

In mei 2011 speelde Maurice in Nederland met het top-dansduo Antonio de Verónica/Saray Cortés uit Malaga, met enkele van hun musici. Dit optreden was exclusief voor het 15e International Gipsy Festival in Tilburg.

Hij speelde met Paul van Kemenade (sax) van 1992 tot 2007. Deze heeft een belangrijke rol op het debuutalbum “Live at Paradox”.

Sinds januari 2008 tot op heden speelt Maurice met de eveneens internationale jazz-grootheid Eric Vloeimans (trompet). Net als met Paul gaat het hierbij om concerten met door Maurice gecomponeerde muziek. Concertregistraties hiervan zijn te beluisteren op zijn officiële Facebook-pagina “Maurice Leenaars Guitarra Flamenca”.

 

Zijn solo-cd EL CALOR (de hitte), is uitgekomen in 2010. Dit is het derde album op zijn naam. Het is opgenomen in Tilburg (Volver Studio) en Barcelona (Estudio Karamelo). In Barcelona is dit tot stand gekomen dankzij de hulp van Juan Estrada, agent van de wereldberoemde flamencogitarist Paco de Lucía.