Toon de Gouw

Trumpeter, acupuncturist, teacher, NL Vlijmen 1960

Als 11-jarige begon Toon de Gouw met trompet, saxofoon, gitaar en bas met het spelen op bruiloften en partijen samen met zijn broers en neef.
In 1977 ontmoette hij de pianist, bassist, componist en arrangeur Niko Langenhuijsen die hem introduceerde in de jazzmuziek.
Hij speelde vanaf die tijd in verschillende van Langenhuijsen’s groepen waaronder Vaalbleek en Caoutchouc en bij Loek Dikker en Gijs Hendriks nog voor hij in 1979 aan zijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium begon,waar hij trompetles kreeg van John Floore en Ad van Zon, improvisatieles van Cees Smal en pianoles van Cees Slinger. Hier leerde hij ook pianist/docent Jan Laurens Hartong kennen met wie hij meer dan 10 jaar in Hartong’s latinjazzgroep Nueva Manteca heeft gespeeld als leadtrompettist en solist.

 

Direct na zijn eindexamen in 1985 is Toon aangesteld als hoofdvak-trompetdocent /jazz-improvisatie aan het conservatorium van Rotterdam en later in Antwerpen. Op dit moment doceert hij zo’n 20 jaar aan het conservatorium van Tilburg (Fontys Hogescholen).
Orkesten en groepen waar Toon voor langere tijd actief in is geweest zijn o.a. Vaalbleek, Caoutchouc, Waterland octet, ICP, Contraband, Nueva Manteca, Glenn Miller Orchestra, Timeless Bigband, WDR Bigband, Metropole Orkest, Pierre Courbois 5/4 sextet en maakte tournee’s in Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italie, Japan, Curaçao, Amerika en Canada. Hij speelde met verschillende bands meerdere keren op het North-sea festival en internationaal op festivals in Torgau, Berlijn, Middelheim, Moers, Montreal en Washington.

 

In 2002 rondde Toon zijn 6-jarige opleiding in de acupunctuur af. Behalve een steeds verdere verdieping in acupunctuur, volgt hij jaarlijks studies en cursussen op het gebied van additieve geneeswijzen en persoonlijke ontwikkeling. Nu biedt hij vanuit deze studies hulp aan mensen met problemen van allerlei aard. De specifieke kennis en ervaring die hij hierin heeft opgedaan, wordt nu door hem naast zijn ervaring als musicus en docent, gebruikt om in de muzieklessen diverse problemen aan te pakken en op te lossen.
Hierbij valt ook te denken aan bijv. het niet verder kunnen komen in je muzikale of technische ontwikkeling.

 

English translation:

Toon de Gouw started playing at the age of 11 on weddings and parties.In 1977 he met pianist/bassplayer and composer Niko Langenhuijsen who introduced him to jazzmusic. Toon played in many of Langenhuijsens bands and of other bandleaders, such as Loek Dikker, Gijs Hendriks, Willem van Manen, Pierre Courbois. He studied jazz and trumpet from 1979 to 1985 at the conservatory in Rotterdam. After finishing his studies he was appointed as headteacher for (jazz)trumpet at the same school. Only a few years later he started to teach in Antwerp (Belgium) and the conservatory in Tilburg too. He played all over Europe, U.S., Canada and Japan in many different bands and orchestras from bigband-, bebop-, freejazz- up to latinmusic as a soloïst and leadplayer such as Caoutchouc, Waterland octet, ICP, Contraband, Nueva Manteca, Timeless Bigband, WDR Bigband, Metropole Orchestra, Pierre Courbois 5/4 sextet.

In 2002 he succesfully finished his training in acupuncture and did various studies in human behaviour concerning help to people that suffer from all sorts of healthproblems. This specific training and experience he now has integrated in his teachingmethods.