De muziekminuut van………DWDD (#2)

Dat de tijdslimiet van 1 minuut die musici doorgaans krijgen in het TV programma ‘De Wereld Draait Door’ nou niet echt getuigt van respect voor de musici, weten we al lang. Je hóeft als band of musicus ook niet deel te nemen aan het programma als je dat niet wilt natuurlijk. Overigens doen ze wel wat aan muziek wat je van andere programmas dikwijls niet zeggen kunt. Echter……toppunt van zelfingenomenheid en arrogantie was de uitzending van de compositie 4.33′ van John Cage in december j.l. uitgevoerd door Reinbert de Leeuw. Niet Cage of de Leeuw valt iets te verwijten, wel de redactie, zo van…kijk ons nou, dat doen en durven wij gewoon weer wel! 4.33′ stilte uitzenden terwijl live bands 1 minuut realtime speeltijd krijgen. Een dieptepunt. Erg jammer! Wat wél zou getuigen van lef is, indien de redactie van DWDD zou besluiten, bands 4 /5 minuten te laten spelen en zo de ‘heilige’ televisiewet doorbreekt. Kunnen ze gelijk eens wat meer risico nemen en aandacht besteden aan jazz- impro- en wereldmuziek i.p.v. dezelfde eenheidsworst die we dagelijks door onze strot geduwd krijgen. De doorgaans commerciële muziek heeft ruimte genoeg lijkt me zo, kijk maar o.a. naar het BUMA Harpen Gala, maar ja daar ontbreekt ’t ook aan een vakjury!
De (ongetwijfeld goed bedoelde) oproep van een bekend DJ als Michiel Veenstra om in het programma DWDD, de muziekminuut te negeren en als band door te spelen, is geen goed idee.
Zo moeilijk is het niet om tijdens een live programma gewoon door te spelen en veel lef hoef je er ook al niet voor te hebben; je krijgt hetzelfde als de DWDD redactie die die compositie van 4.33’ stilte uitzond, kijk ons nou……………..Voor de desbetreffende band misschien eventjes leuk en ‘hot’ als nieuwsitem maar daar dien je de muziek in ’t algemeen zeker niet mee.